2018

2018-05-29

 

Veteranfirande på Gärdet i Stockholm

Onsdag 29 maj firades alla vi veteraner runt om i landet, bla i Stockholm. Det var uppvisningar med fallskärmshoppare, helikoptrar, räddningstjänst mm på norra Djurgården.

Ceremonierna inleddes därefter med Konungens inmarsch under starka toner från Arméns musikkår. HMK åtföljdes av HKH prins Carl Philip, försvarsministern och Överbefälhavaren. Tal, riktade till oss veteraner, hölls av såväl försvarsministern som ÖB. Fältprosten höll korum, varefter Konungen delade ut förtjänstmedaljer till ett tiotal krigsmän, för synnerliga insatser såväl i landet som utomlands. Kransnedläggning vid monumentet intill Sjöhistoriska muséet skedde också.

Efter nationalsången och HMK avmarsch blev det förbrödring. Försvarsmakten bjöd på en läcker laxtallrik.

I vimlet av ca 5.000 personer, hade jag förmånen få träffa tre kamrater från vår förening. Vi hade bra timmar! Roligt att denna dag, som firas årligen, numera är upphöjd till nationell flaggdag!

Tyvärr strejkade, denna gång, kameran för vår utsände reporter.

 

Lars Josefson

004, utsänd ordförande

 

 

2018-05-17

 

Hej igen!

Här kommer en liten påminnelse. Så ingen glömmer att boka in datumet

Intresset för träffen är stort, jätteskoj! Flera medlemmar planerar att anlända redan på fredagen. Hotellet är informerat och reserverar antal rum för detta.

Mer detaljerad information om träffen kommer före midsommar.

Ha det riktigt gott tills dess,

Bosse

 

 

2018-04-05

 

Föreningens äldste medlem har avlidit

 

Majoren Sure Ahlstedt avled i stillhet på skärtorsdagen i kretsen av sina tre barn, uppger sonen Björn.

 

Sture växte upp i Landsbro, mitt i Småland, och tog studenten i Kalmar på sent 30-tal. Han sökte sig därefter till officersyrket och blev fänrik vid Smålands Regemente under andra världskriget. Sture var under huvuddelen av sin karriär i trupptjänst på hemmaplan, men hann också med FN-tjänst, såväl i Gaza (1963-64) som på Cypern (1964) och, inte minst, i Sinai de sista åren på 1970-talet.

 

Sture innehade här befattningen som personalvårdsofficer vid HQ i Ismailia och gav då mycket stöd till vår svenska bataljon. Han var en ofta sedd besökare på Camp Tre Kronor. Vid hemkomsten 1980 gick Sture i ålderspension.

 

Kamratföreningen låg Sture varmt om hjärtat. Han deltog senast i Rigaresan, vid en ålder av 93 år!

 

Sture var också en driven, mångsidig och uppskattad skribent och utkom 1993 med boken ”Limerickar och annat”. Han var också en aktad medlem av Albert Engström-sällskapet, där han bland annat rönte mycket uppskattning som uttolkare av Engström.

Sture skulle i sommar ha fyllt 100 år. Vi minns en mycket uppskattad vän och ökenbroder.

 

Begravningsgudstjänst hålls fredag 27 april klockan 1100 i Eksjö kyrka. (Annons införs i Svenska Dagbladet fredagen 6 april eller lördagen 7 april.)

Jag uppmanar, främst våra småländska medlemmar att närvara.

 

Lars Josefson

Styrelseordförande, 004

 

 

2018-02-28

 

FN-Veteraner och 40 års jubilarer!

Nu är det klart var och när föreningens stämma 2018 kommer att gå av stapeln.

Det blir i WAXHOLM, på Waxholms hotell Lördag 27 - Söndag 28 Oktober.

http://waxholmshotell.se/valkommen

Styrelsens festkommitté har bokat hela övervåningen samt erforderliga rum på underliggande våning. Alla får enkelrum.

Vi samlas på lördagen någon gång efter lunch för inryckning, inkvartering etc. Sedan finns möjlighet att ta en titt på byn och/eller att ta något gott i baren. Därefter blir det gemensam fika och så håller vi vår stämma. Kvällen ägnas självfallet åt sedvanliga aktiviteter, dvs gemensam trerätters middag med allt vad detta innebär.... Årets träff blir ju även vårt 40-års jubileum och det måste vi självfallet försöka uppmärksamma på något sätt.

På söndagen äter förhoppningsvis vi alla en stärkande frukost. Efter frukosten planeras en gemensam aktivitet i närområdet, vi befinner oss ju ändå i det militärt historiskt så intressanta Waxholm!

Kostnaden för hela övningen (exklusive drycker) ska för den enskilde inte överstiga 1500 kr.

Kommunikationerna till Waxholm är goda. T ex går i dagsläget bussar från Östra Station på helgdagar var 20:e minut. Resan tar 45 minuter. Mer exakt information, med tidtabeller och förslag på turer, kommer när höstens tabeller är fastställda. Samma sak gällande båttrafiken.

Styrelsen återkommer under våren med mer information; formell kallelse till stämman, datum för definitiv anmälan, fastställd kostnad (högst 1500 kr), betalning, detaljerat program etc. Men boka redan nu in den helgen! Tid, plats och utrustning (valfri) är nu spikat! Och du får gärna redan nu göra en preliminär intresseanmälan. Enklast görs den med vändande mail eller ett sms till Bosse på +46 708 954 407.

Och så till slut förstås en liten uppmaning till dig som ännu inte gjort det - Betala senast 2018-01-31 in din medlemsavgift 100 kr för 2018 till föreningens PG 409 9639-9. Du som vet med dig att du släpat gottgör självfallet för detta...

Varmt välkommen att fira 72 M 40-års jubileum med dina kamrater från Sinai !!

Hälsar

Styrelsens festkommitté

Bo och Lars

 

 

2018-02-18

 

Egyptiska stridskrafterna vinner mark

En vederhäftig källa uppger för Sandpappret att den egyptiska offensiven har gett tydliga framgångar inom SWEDBAT gamla område. Mer än 50 terrorister har dödats och 700 har nu gripits.

Den massiva arméinsatsen har nu pågått i knappt två veckor. Även delar av stridsflyget har satts in, liksom vissa sjöstridskrafter. De sistnämnda torde bevaka kusten runt OP Triss.

Ett hundratal ”tillhåll” har förstörts, liksom många vapengömmor. Dessutom har ett ton sprängmedel ”bytt ägare”.

Om framryckningen fortsätter att vara lyckosam, kan terroristerna vara helt besegrade före mars månad.

Sandpappret fortsätter sin bevakning av händelseutvecklingen!

Lars Josefson

004, bitr redaktör

 

 

2018-02-12

 

Egypten går mot seger i Sinai ?

För någon månad sedan gav Egyptens president al-Sisi, sin armé order att befria Sinaihalvön från terrorister/ IS.

Denna order gavs mot bakgrund av höstens dåd, i närheten av OP Triss, där mer än 300 av våra gamla vänner/deras barn mördades. Dådet skedde intill en moské, i anslutning till fredagsbönen.

Nu har Egyptens offensiv burit frukt, enligt en av Sandpapprets välinformerade källor.

Vid veckans strider har 16 terrorister eliminerats och 34 har gripits inom SWEDBAT fd territorium. Dessutom har ett antal ”celler” nedkämpats, flera ammunitions-och sprängmedelsdepåer har beslagtagits.

Invånarna inom området, vilka som bekant främst är beduiner, tillber den sulfitiska läran inom Islam, där man gärna avskärmar sig från omvärlden för att komma närmare Gud. (Skribentens kunskaper medger ej någon djupare dykning inom detta område).

Redaktionen kommer att följa utvecklingen, samtidigt som vi hoppas att de egyptiska soldaterna har piggat på sig och blivit något mer handlingskraftiga sedan vi höll rätt på dem.

Vi önskar den egyptiska armén fortsatt ”Lycka till”!

Lars Josefson

004, skribent

FN-Veteranerna 72M för dej som gjorde FN-tjänst i Sinai på bataljon 72M

114@72m.se