2019

2019-12-24
Veteranträff

Kamrater i Veteranföreningen 72M!

 

Platsen för vår träff den 3-4 oktober 2020 blir den historiska staden Sigtuna!

 

Staden är verkligen värd ett besök. Den anlades för mer än 1000 år sedan, samtidigt som kristendomen kom till Norden. Sigtuna är, tillsammans med Lödöse och Skara, en av Sveriges första städer. Under sina första hundra åren var staden landets politiska och religiösa centrum samt ett nav för internationell handel med fjärran länder i öst och syd. Under 1200-talet flyttades makt och handel till Uppsala och Stockholm. De finns mycket mer att berätta om Sigtuna och självfallet kommer vi att ta en gemensam tur i staden!

 

Här finns bra info om Sigtuna:  https://destinationsigtuna.se/

 

Vi kommer att hålla till på konferenshotellet Kristina som ligger endast några hundra meter från stadens centrum. Byggnaderna uppfördes på 1930-talet som en internatskola med inriktning på reallinjen. Eftersom intresset för matematiska och naturvetenskapliga studier bland internateleverna inte var särskilt stort, upphörde utbildningen i slutet av 60-talet och skolan lades ner. Istället gjordes anläggningen om till ett hotell. För något år sedan fick hotellet nya ägare som inledde sitt övertagande med en omfattande renovering av byggnaderna och den ursprungliga, uttalat funktionalistiska stilen förstärktes. 

 

Mer om Kristina finns att läsa här

 

https://destinationsigtuna.se/partner/hotell-kristina/

 

https://www.hotellkristina.se/sv?cookieChecked=true

 

Hotellet ligger kommunikationsmässigt mycket bra till med en busshållplats alldeles inpå knuten. En busslinje går via Märsta, dit bussar och tåg från både Stockholm och Arlanda anlöper. Mycket smidigt. En resa från Stockholm C till Kristina tar totalt ca 1:20 tim. 

 

Gällande pris för övningen, återkommer styrelsen om detta efter årsskiftet. Alla kommer att bo i enkelrum. 

 

För medlemmar som vill anlända redan på fredagen för egna aktiviteter och alltså tillbringa två nätter på hotellet, är detta möjligt förutsatt att det blir minst 10 personer. Annars håller hotellet stängt den natten. Senast i Waxholm övernattade 11 personer två nätter. Fyra golfade, resten av oss kollade ställena på stan samt tog en stärkande skogspromenad. Även Sigtuna erbjuder bra sådana möjligheter. Golfpaket finns för de som önska detta, se hotellets webbsida.

 

Styrelsen vill passa på att påminna om årsavgiften för 2020. Den är på 100 Kr och sätts in på föreningens Pg konto 409 9639-9 i Nordea. 

 

Slutligen vill styrelsen önska alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Bo Ringdal

Sekreterare 2019-12-14

God Jul


Jag öskar er alla från 72 M

EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR

 " Var glad och positiv "

Göran Wetterlundh

chefen2019-12-14
Juldikten


Midvinternattens köld då var väck,

Men stjärnorna gnistra och glimma.

Tomten sov på OP i sin säck,

vaggad av öknens dimma.

Alla vi nu drömmer om svunnen tid,

ljudet av kamelers frasande glid,

då sanden lyste gul på taken

Och posten var alert och vaken.Styrelsen önskar alla gamla ökenkrigare en god jul

och ett gott nytt/obegagnat år !


//genom Lars Josefson2019-12-14
Födelsedagslista.


Födelsedagslista för betalande medlemmar 2020 är nu upplagd. Ser du några felaktigheter? Mejla 114@72m.se

//Leif Willman
2019-10-02

Ökenbröder!

 

Nu är det dax att boka in in sig för föreningens traditionella julbord!

 

Vi tar rygg på fjolårets mycket uppskattade övning på Värdshuset Ulla Winbladh. I år samlas vi fredagen den 6 december kl 14:30 i restaurangens bar. Vår sittning är mellan kl 15:00 – 18:00 och kostar 755 kr exkl. drycker. Via länken nedan hittar du lite mer info om stället och vårt julbord https://www.ullawinbladh.se/

 

Restaurangbyggnaden uppfördes ursprungligen till Industriutställningen 1897 för att härbärgera ett då toppmodernt Ångbageri. Bageriet utvecklades senare till ett konditori, mest känt för sina våfflor. I mitten av 1950-talet omvandlades stället till en restaurang som gavs namnet Ulla Winbladh. Namnet kommer från en kvinna i en av Bellmans epistlar; ni minns säkert “Ulla min Ulla....”. Bellman tillbringade mycket tid på Djurgården som ju redan på 1700-talet var ett mycket populärt utflyktsmål. Sin höjdpunkt hade Ulla på 1990-talet då det drevs av den då mycket kände krögaren Nils-Emil. Idag ägs och drivs stället av krogkoncernen Melanders.

 

Enklast och trevligast att ta sig dit från Centrum är en promenad längs Strandvägskajen, tar c:a en halvtimme från centrala city. Går inte det, rekommenderas Spårvagn från Centralen eller Åhléns. Tåg går var 7:e minut. Kliv av vid hållplats “Nordiska Museet” och gå mot Skansens Bergbana, sen ser du Ulla.

 

Anmäl dig senast torsdagen den 28 november! Helst med vändande mail eller sms/tfn till Bosse på +46 708 954 407.

 

Hoppas vi ses den 6 december!

Hälsar

Styrelsen 72M


2019-07-03

Veterankamrater!

Veterandagen den 29 maj 2019 vid Sjöhistoriska museet med tema UNEF II (grupperad i Sinai 1973-1979) blev ett kärt återseende för många av oss från
72M. Tillsammans med bra arrangemang och fint väder blev dagen en riktig höjdpunkt! Flera prominenta personer deltog och höll tal bl a HM Konungen,
Riksdagens Talman, Statsministern, Försvarsministern samt partiledarna Ebba, Jan och Annie!

Uppskattningsvis var ca 25-30 veteraner från 72M på plats. En klar majoritet var medlemmar i vår egen Veteranförening, men även några ”nya” ansikten som inte setts till på 40 år dök upp, främst personer från 1. Komp och 2. Komp. Några visade ett stort intresse av att gå med i vår förening. De är redan
kontaktade, vore kul med lite spridning utanför 3:e och Baluza.

Efter den officiella ceremonien bjöd försvaret på buffémiddag i den stora mässbyggnaden. Där minglade t o m ÖB och andra potentater fritt omkring,
många selfie togs.... Undertecknad nöjde sig med våra kära Titti och Therese, som mindes en massa detaljer från 72M .... naturligtvis showerna,
men även mässliv, sina spännande turer ut till positionerna och inte minst rolig shopping i Kairos Bazarer! Therese hade t o m på sig smycken hon köpt
där.

Under middagsminglet underhöll ett band från dagens fältartister. Titti, som ju under många år var ordförande i fältartistföreningen och fortfarande har
kontakt med dem, berättade att den nuvarande föreningen är fantastiskt och att artisterna varit i bl a Afghanistan och Mali.

Påminner om att du då och då bör gå in på föreningens webbsida, där finns oftast lite nytt. Och självfallen en massa minnen både från Sinai och våra
senare träffar! http://www.72m.se/

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt fin sommar!
Bo R, sekreterare

2019-06-28

Nytt attentat i norra Sinai

I tisdags slog terroristerna återigen till. Denna gång vid Baluza, där en postering attackerades.

Cirka 10 soldater/poliser stupade. Det gjorde också 4 terrorister, varav en sprängde sig själv.

En teori är, att dådet är kopplat till den förre egyptiske presidenten Mursis död.

Mursi tillhörde det muslimska brödraskapet. Han fängslades och ersattes av generalen al Sisi,

vilken har en mycket mer tolerant och praktisk inriktning av politiken.


Lars Josefson

004, semestervikarie
2019-06-05

Sinaikriget, 2019-06-05

”Jerusalems partisaner” genomförde idag ytterligare en attack inom vårt (fd) bataljonsområde, troligtvis i Baluza/Tensta-terrängen.

Minst 10 egyptiskapoliser/säkerhetssoldater dödades, likväl som 4 terrorister.

Kriget i norra Sinai har nu pågått i snart 1,5 år.


Lars Josefson

004
2019-06-01

Ceremonin på veterandagen 2019.
Länk.2019-05-17

Mera strider i norra Sinai

14 maj 2019 utbröt hårda strider i norra Sinai (sannolikt i trakten av Baluza och Tensta).

Terroristerna, ”Jerusalems partisaner”, förlorade 47 man (kan finnas någon kvinna bland dessa!) och den egyptiska sidan 5 soldater.

Nästan 400 sprängladdningar och andra explosiva varor, beslagtogs.

Nu har Jerusalems partisaner förlorat mer än 200 man det senaste året, vilket torde vara en icke obetydlig del av den totala styrkan.

För närvarande gör jag bedömningen att Egypten kommer att fortsätta sina angrepp/rensningsaktioner i norra Sinai tills lugnet har lägrat sig och Jerusalems partisaner slutgiltigt har besegrats.

Om denna avläggare till IS skall kunna vinna framgångar, krävs sannolikt förstärkningar från det HAMAS-dominerade Gaza-området.


Lars Josefson

004, reporter
2019-05-14

Sinaisoldaterna hyllas

I år är det 40 år sedan mandatet för United Nations Emergency Force II i Mellanöstern upphörde. Sammanlagt hann fler än 6 300 svenska soldater tjänstgöra under åren 1973 fram till april 1980 då avvecklingsstyrkan flögs ut från Egypten. Vid årets veterandag den 29 maj kommer särskilt veteranerna från Unef II att uppmärksammas.

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/05/sinaisoldaterna-hyllas/2019-05-04

Onsdagen den 29 maj högtidlighålls Sveriges Veterandag vid Sjöhistoriska Museet i Stockholm. Samtidigt uppmärksammas särskilt att det är 40 år sedan Sverige avslutade sin insats inom UNEF II i Sinai. Sverige bidrog med sammanlagt 12 bataljoner under åren 1973-1979. Vår bataljon var ju den sista som tjänstgjorde ”på riktigt”. Därefter kom avvecklingen. Alla som deltog inom UNEF II ska ha fått en personlig inbjudan per brev från ÖB om att deltaga i ceremonin.

 

Program för dagen

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/uppvisningar-och-evenemang/veterandagen/

 

Flera av våra medlemmar avser att närvara och har efterlyst en gemensam samlingsplats och tid. Deltagare från 72M som vill träffa sina kamrater samlas därför kl 1330 vid Monter UNEF II, som ska finnas uppe på slänten mot Djurgårdsbrunnsvägen (dvs vägen där SL bussar går). Missar du mötet, kan du ringa eller messa Arne Gustafsson på +46706434821 eller Bo Ringdal på +46708954407.


I inbjudan från ÖB anges det något kryptiskt ”klädsel kavaj” vilket förmodligen åsyftar kvällens middag. Den påläste vet att detta innebär kostym. Styrelsen finner detta lite märkligt och gissar att skribenten menar blazer. Kanske för att där kunna hänga upp jetongen vi får. Hur som helst, styrelsens uppmaning är att åtminstone inte komma i T-shirt till middagen!

Efter ceremonierna bjuder Försvaret på middag i mässtältet. 72M har lovats en reserverad plats märkt 72M. Vi samlas där! Obs - Man måste föranmäla sig! Görs via länken nedan. Sista dag för att anmäla sig till middagen är den 15 maj.

https://www.forsvarsmakten.se/unef2veteran


Efter middagen fortsätter de som känner för det kvällen tillsammans på något närbeläget ställe.

Hoppas att många av oss kan sammanstråla på Veterandagen den 29 maj!

 

Önskar och hälsar

Styrelsen för Veteranföreningen 72M
2019-05-02

Jerusalems partisaner

Den terroristgrupp som verkar i norra Sinai, går under beteckningen Ansar Bayt al-Maqdis, fritt översatt ”Jerusalems partisaner”, meddelar vår utsände.

Denna grupp etablerade sig inom vårt gamla territorium år 2015.

Gruppen är en avläggare till IS.

Lars Josefson 0042019-04-11

Kriget fortsätter

I tisdags, 9 april, slog en femtonårig självmordsbombare till på marknaden i Sheikh Zuweid. SZ ligger cirka 15 km söder om El Arish, inom 3. Kompaniets före detta område. Sju personer avled och 26 skadades. IS har påtagit sig ansvaret för dådet. Striderna startade i februari 2018.


Lars Josefson

004, Sandpapprets utrikeskorrespondent2019-04-01

Vilka är terroristerna i Sinai?


Redaktionen har bedrivit fortsatta studier i denna fråga. Underlag/synpunkter har inhämtats från experter inom området, bland annat från Utrikespolitiska Institutet. Det visar sig inte lätt, att hitta ett tydligt svar på frågan.


Först kan konstateras att Egypten, liksom fler stater i regionen, har en svaghet för att kalla alla ”oliktänkande”/oppositionella för ”terrorister”.  Det är känt att statsledningen i Kairo inte är särskilt intresserad av hur folken ute i regionerna har det. Man har nog med ”egna” bekymmer och har också svårt att avdela skattemedel, för regionernas utveckling. Vi minns tex Kairos oförmåga att ordna rent vatten åt beduinerna. Detta synes ännu inte vara helt tillrättat.


Att beduinerna inte är kontanta med statsledningen i Kairo syns helt klart. De vill ha ett bättre stöd!


Dock bedöms beduinerna inte ha vare sig vilja, eller ha resurser, att bedriva ett terrorkrig på egen hand.


Det finns sannolikt IS-krigare ”inbäddade” i öknen, bland beduinerna. Några kan ha kommit dit när IS spred sig över Syrien och Irak, runt 2012. Andra bedöms 2018-2019 ha dragit sig ur striderna i Syrien, för att söka skydd och då hamnat mitt i sanden. Ja, vill man komma undan torde vår gamla terräng passa för ändamålet.


IS-terrorister och beduinerna har samhörighet i religionen. Båda grupper är ”bokstavstrogna” sunnimuslimer. Kanske de gör ”gemensam sak” mot regimen al Sissi i Kairo?


Vi har inte kunnat hitta några uppgifter om ”svenskar” i Sinai. Vi var nog de sista!


Lars Josefson

0042019-03-15

Kriget i norra Sinai

Redaktionen har försökt utreda våra beduiners eventuella roll i kriget. Vår chefsrådgivare i religiösa frågor, pastor Ingvar, meddelar från Vännäs, att beduinerna regelmässigt är salafiter. Salafismen är en mycket konservativ och bokstavstrogen del av islam. Wahhabismen (se Bin Laden) är, i sin tur, en gren av salafismen, vilken till exempel återfinns i Saudiarabien.


Egyptierna, däremot, är betydligt mer liberala muslimer.


Det går dock inte att fastlägga, att det är beduinerna som är krigförande på terroristsidan.


Det skulle kunna vara så att terroristerna har kommit från annat håll, såsom Afghanistan, Syrien eller Irak (Sverige?!). Men då har de rest långt! Vad finns i Sinai att lägga under sig (förutom sand)? I så fall skulle beduinerna vara åskådare/offer.


Samtidigt vet vi, av egen erfarenhet, att relationerna mellan egyptier och beduiner ofta är ansträngda.


Våra idoga efterforskningar i ärendet fortsätter!


Egyptiska ambassaden har inte varit tillgänglig för någon kommentar.


Lars Josefson

redaktionssekreterare2019-03-11

De senaste dgr har egyptiska arme’n dödat ytterligare 46 islamister inom vårt bataljonsområde, längs Qantara road. Dessutom har ca 100 ”kriminella o efterlysta” gripits. Tre egypt soldater stupade i striderna.


Lars Josefson, ordförande2019-03-06

Välkommen till FN-veteranerna 72M på Facebook!


Under mottot ”Var glad och positiv” kan vi medlemmar nu dela minnen i ord, bild och ljud ifrån vår tid i Sinai 1978-1979, och fortsätta att utveckla vårt kamratskap som vi en gång lade grunden till.


På Facebook hittar du oss under ”FN-veteranerna 72M


Här hjälps vi, som är medlemmar i FN-veteranerna 72M, åt att minnas vår insats för freden. Vi uppmuntrar till en fortsatt gemenskap genom positiva kommentarer, idéer, förslag och hjälpsamma tips och utvecklande dialog.


Om inte annat meddelats, räknar vi med att det finns ett gemensamt godkännande att bli publicerad på bild så länge detta sker i positiv anda. Meddela annars någon i styrelsen.


Låt minnena flöda fritt – och välkommen att minnas och föra 72M: s stolta traditioner vidare!


Lars Josefson, ordförande2019-02-17

Striderna i Sinai


Sju islamistiska terrorister har fredagen 16 februari dödats i en eldstrid, med egyptiska soldater. Detta skedde i norra Sinai, inom 1.- och 3.kompaniernas område.

15 egyptiska soldater skadades alternativt dödades. Informationen kommer från egyptiska armén.

Det kan således konstateras att våra beduiner fortsatt har det svårt samt att tillbakadragandet av vår bataljon nog var något förhastat.


Lars Josefson

004, avdelad skribent