2023

2023-12-30


Vänner från Sinai,

Så har då ännu ett år förflutet. Kunde kanske varit något bättre än det visade sig vara. Inte nog med att vi alla blivit lite äldre, dessutom verkar omvärlden vara helt tokig. Så vi får verkligen hoppas på och se fram emot ett bättre 2024.


Hur som helst så kan vi nu på allvar börja se fram emot årets stora begivenhet för oss i Veteranföreningen 72M - Träffen i höst! Senast vi sågs var ju i Söderköping 2022, en mycket lyckad träff. Även denna gång lutar det åt en plats i Mellansverige. Styrelsen har några bra alternativ, men innan vi går ut med dessa vill vi stämma av responsen hos potentiella etablissemang. Arbetet med detta startar direkt efter helgerna.


För övrigt har styrelsen under hösten inte fått in några allvarligare larmrapporter från och om våra medlemmar. Så här långt verkar alltså det mesta alltså ok.


Avslutningsvis vill styrelsen önska alla medlemmar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


Styrelsen 72M gm
Bo Ringdal, sekreterare

2023-11-02


Vänner från Sinai,

Äntligen är det dags för årets julbord. Såååååå man har längtat! Tänk bara att få träffa gamla vänner (nåja inte gamla till sinnet, men det var ju några år sedan vi lärde känna varandra 😉) och få vara tillsammans i fin miljö, äta julbord och minnas vårt dito i öknen!

 

I år ses under en liten tur på sjön! Styrelsen har bokat 8 platser på anrika m/s Waxholm III fredagen den 1 december. Vi samlas på Nybrokajen kl 13:30. Kajplats 9 (vid Strand hotell).

 

Pris för julbord med sjötur är 695 kr. Drycker tillkommer. Var och en betalar för sig på plats.

 

Här finns att läsa om båten: https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/grupper-foretag/flotta/sekelskiftesfartyg/ms-waxholm-iii/

 

Här står om Krögaren: https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/grupper-foretag/menyer/jesper-taube-maria-svensson1/

 

Om julbordet: https://www.stromma.com/globalassets/sweden/stockholm/product_menus/julbord/2023/wiii-julbord-2023.pdf

 

Anmälan görs på enklaste sätt med vändande mail eller till mob +46 708 954 407.

 

Åtta (8) platser bokade – Först till kvarn gäller!

 

Sista dag för anmälan är söndagen de 26 november

 

Hoppas att vi ses vid julbordet.

Varmt välkomna!

 

Styrelsen 72M gm

Bo Ringdal, sekreterare.

2023-06-08


Begravningsceremonin för Thomas Söderman avhölls i Pilgrimskapellet i Järfälla 07 Juni 2023 inför närmare hundra personer.
Närvarande var nära och kära, kollegor från FN och Röda Korset inklusive en hedersvakt från Sveriges Veteranförbund.

2023-06-02


Föreningens fana


Vår förening erhöll 2023-06-01 en egen, svensk, fana. Detta som erkänsla för våra insatser i Sinaiöknen 1978-79, då freden äntligen kom till detta svårt krigshärjade område.

Det är Talmannen, i egenskap av ordförande för stiftelsen Sveriges flagga/Sveriges nationaldag, som har fattat beslutet. Överlämnandet skedde av Stockholms landshövding, Anna Kindberg Batra, vid en ceremoni i Tessinska palatset (mitt emot Kungl Slottet).

Vi var en av tretton organisationer (motsv) som hedrades. Organisationer från alla möjliga sektorer av det svenska samhället. Som avslutning på den formella delen av fanöverlämnandet, framförde vår förening alla organisationers stora tack till landshövdingen och stiftelsens generalsekreterare (för vidare befordran till Talmannen).Därefter följde mingel, varvid "bubbel" och snittar serverades.

Vår delegation bestod av Mats Pernhem (en gång framgångsrik gruppchef vid 2.plut, 2.komp), Björn Sterner (vår eminente förste fanförare mm), Bo Ringdal (med flertalet styrelseuppdrag, dagens fotograf) samt undertecknad.Fanan avses nyttjas vid föreningens återträffar, men även i andra sammanhang såsom i fanborgen på Veterandagen samt vid begravningar.

Vi är alla stolta och mycket tacksamma!


Lars Josefson

Ordförande


(Se bilder från överlämnandet. Klicka HÄR)
2023-05-20


Bästa Sinaisoldater!

Årets Veterandag högtidlighålls måndagen den 29 maj.

Förutom att det är en allmän flaggdag, uppmärksammas dagen på annat sätt på flera håll runt om i landet. Bland annat i Göteborg (Götaplatsen kl 17:15), Örebro (Stadsparken kl 12:00), Växjö(Museiparken kl 13:00) samt i Umeå (Döbelns Park kl 11:55). Säkert även på andra ställen.

I Stockholm hålls sedvanlig ceremoni på Gärdet vid Veteranmonumentet med start kl 14:30. Ceremonin brukar innehålla musik, fältartister och tal av både Konung och försvarsminister.

Sedan några år tillbaks har kamrater från 72M mer eller mindre spontant träffats i anslutning till firandet. Ett antal kamrater har aviserat att de kommer att vara på plats även i år. Själva eller med familj. I år uppmärksammas särskilt Libanonmissionerna, så vissa från vår bataljon som även varit därkommer att deltaga med det gänget.

Om du känner för att träffa dina vänner från 72M så sammanstrålar vi senast kl 14:00. Arne Gustafsson är sammanhållande och finns vid trappan som går mellan den övre grusbelagda terrassen alldeles bortanför huvudentrén till Källhagen och ner till gräsmattan. Se bifogad bild! Beroende på väder och vind har det ibland varit svårt att få sittplats om man är för sent ute. Arne kommer därför attfinnas vid trappan från kl 13:45. Arne når du enklast via hans mobil 070-643 4821 eller mail arne.gustafsson@outlook.com

Om väder, vind och humör är på topp efter ceremonierna går de som vill vidare för en öl/matbit på något passande ställe

Om du är intresserad, hör gärna av dig i förväg till Arne så att han
kan hålla ögonen öppna!


Välmött den 29:e maj!


Veteranföreningen72M gm

Bo Ringdal, sekreterare

2023-05-16

Thomas Söderman in memoriam
Thomas och jag träffades på 72M vilket blev början på en livslång vänskap.
Thomas tjänstgjorde som gruppchef på TPC på 72M där framför allt hans lugn uppskattades av kollegorna.

Därefter gjorde han flera FN uppdrag i Libanon.
Hans huvudsakliga arbete var på Svenska Röda Korsets internationella avdelning i Stockholm där han jobbade framtill sin pension. Thomas efterfrågades ofta av Röda Korsrörelsen när det rörde sig om svåra insatser i länder där det rådde både politiska och säkerhetsmässiga spänningar som t.ex i Syrien och Iran. Dessa uppdrag löste han alltid med bravur.
Han var även involverad i flera militärövningar i Sverige och utomlands som Röda Kors representant i det civilmilitära samarbetet.
Han var också engagerad i flera svenska val som röstmottagare i sin hemort Jakobsberg i västra Stockholm.
Thomas var också en gourmet och vi träffades regelbundet i Stockholm där vi avnjöt många goda middagar.
Thomas efterlämnar sambo och 4 bonusbarn.
Thomas avled 6 maj 2023, efter en tids sjukdom i cancer.

Mikael Ekström 028 stf MovCon


2023-05-06


Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att Thomas Söderman, Gruppchef på TPC idag har lämnat oss.

Basker av.